Alimentele care au echivalentul a 4.000 de pași/zi. Descoperirea care îți poate schimba stilul de viață

de: Cojocaru Cristian
14 05. 2023

Tot mai mulți români aleg să își contorizeze numărul de pași care trebuie efectuați zilnic pentru a avea o viață mai sănătoasă. Recent, cercetătorii americani au descoperit alimentele care ar putea echivala cu efectuarea a 4.000 de pași dintre cei aproximativ 10.000 care reprezintă obiectivul numărului de pași zilnici ai majorității.

Pentru a avea o sănătate generală mai bună, tot mai mulți medici și nutriționiști recomandă ca, pe lângă o dietă echilibrată să efectuăm și un număr de pași zilnic. Specialiști din domeniu au descoperit recent că există anumite alimente care, încadrate în dietele noastre, ne pot scuti de efectuarea a 4.000 de pași.

Recentul studiul a fost publicat în Jurnalul European de Cardiologie preventivă, iar scopul său a fost acela de a afla dacă o dietă sănătoasă poate fi asociată cu condiția fizică a unei persoane adulte. „Framingham Heart Study”, așa cum se numește studiu, a inclus 2.380 de participanți și și-a dorit a afla trăsăturile comune care duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Vârsta medie a participanților a fost de 54 de ani, iar peste jumătate dintre aceștia erau femei. În afară de evaluarea fizică la care au fost supuși, participanții la studiu au completat și un chestionar care făcea referire la alimentația acestora, astfel că cercetătorii au putut evalua și aportul alimentelor consumate în ultimul an.

Legătura dintre alimentele sănătoase și numărul de pași efectuați zilnic

În timp ce unele chestionare arătau „o dată pe lună”, unii respondenți au bifat opțiunea de „șase sau mai multe porții pe zi”. În testele de evaluare a calității alimentației, ele au fost asociate cu sănătatea inimii astfel: Indicele de alimentație sănătoasă alternativă – AHEI cu un scor de la 0 la 110 și Scorul de deită în stil mediteranean – MDS cu un scor de la 0 la 25.

Scorurile mari au fost reprezentative dietelor în care legumele, fructele, cerealele integrale, nucile, leguminoasele, peșteșe și grăsimile sănătoase au fost prioritizate, în timp ce carnea roșie și alcoolul au reprezentat un consum redus, scrie YahooNews.com.

„Acest studiu oferă unele dintre cele mai puternice și mai riguroase date de până acum pentru a susține legătura dintre dietă și o condiție fizică mai bună. Îmbunătățirea condiției fizice, pe care am observat-o la participanții cu diete mai bune a fost similară cu efectul de a face încă 4.000 de pași în fiecare zi”, potrivit autorului studului, Michael Mi.

Oamenii de știință au mai avut în vedere și alți factori precum vârsta, sexul, aportul total de energie zilnic, fumatul, nivelul de colesterol, tensiunea, diabetul și nivelul de activitate fizică. În urma acestui test a reieșit faptul că media AHEI a fost de 66,7, iar cea al MDS de 12,4. Rezultatele studiului au arătat astfel o legătură între o dietă sănătoasă și îmbunătățirea condiției fizică, însă testele au fost doar unele de observare, astfel că medicii nu pot trage o concluzie certă cu privire la legătura dintre condiția fizică și dieta sănătoasă.